Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen

Bij E-Accu krijgen we natuurlijk allerlei vragen over elektrisch fietsen of het vervangen of reviseren van een fietsaccu. De belangrijkste tips voor het onderhoud van uw fietsaccu hebben we op deze aparte pagina bij elkaar gezet.

Veel vragen lijken op elkaar en omdat we u graag laten delen in onze uitgebreide technische kennis, hebben we de meest voorkomende vragen voor u verzameld.

Wilt u meer lezen over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van elektrisch fietsen? Word dan lid van onze Facebook-pagina of de bedrijfspagina van e-accu.nl op LinkedIn.

e-accu-elektische-fiets-veel-gestelde-vragen

Vragen over de fietsaccu

Hoe ga ik om met mijn nieuwe/gereviseerde accu?
 • De eerste keren dat u de accu oplaadt, moet u deze volledig opladen. Dat duurt ongeveer acht uur.
 • Pas na vier oplaadbeurten bereikt de accu de maximale capaciteit.
 • Zorg dat u de accu deze eerste paar keren echt helemaal leegrijdt voordat u deze weer gaat opladen.
 • Probeer ook daarna de accu zoveel mogelijk leeg te rijden tussen twee oplaadbeurten.
 • Wanneer een fiets accu langere tijd niet gebruikt wordt, ontlaadt deze zichzelf langzaam. Laad de accu daarom zeker één keer per maand bij.
 • Als het koud is (temperatuur onder de 5 graden Celsius), is het raadzaam een fiets accu binnen te bewaren. Daarmee vergroot u niet alleen de actieradius als u bij koud weer gaat fietsen, maar ook de levensduur.
 • Bewaar uw accu voor e-bikes altijd op een koele en droge plek. Laadt hem voor gebruik even op kamertemperatuur komen (minimaal 15 graden Celsius) en laad hem bij, zodat u tijdens de rit met uw elektrische fiets over de volledige capaciteit van uw accu kunt beschikken.
 • De fiets accu gebruikt nogal wat elektronica om trapondersteuning te leveren tijdens het fietsen. Omdat daarin ook weleens iets mis kan gaan, is het raadzaam om uw accu zo nu en dan te resetten met de daarvoor bedoelde knop.
 • Mocht u vaak korte afstanden rijden, dan is het beter om de accu van uw elektrische fiets niet na ieder ritje bij te laden. Rijd hem steeds ongeveer half leeg voordat u hem weer aan de lader hangt.
Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een nieuwe fietsaccu?
Bij het aanschaffen van een nieuwe accu voor uw elektrische fiets moet u erop letten hoe oud deze accu is. De meeste accu’s worden namelijk gelijktijdig geproduceerd met het type fiets waar ze bij horen. Vervolgens liggen ze ergens een hele tijd op voorraad, tot ze door iemand gekocht worden. Een fietsaccu is echter een product waarvan de kwaliteit juist achteruit gaat door het niet te gebruiken. Daardoor gaan de kosten van een accu voor uw elektrische fiets aanzienlijk omhoog, omdat de accu vaker opgeladen moet worden en alsnog minder lang mee gaat.

Wanneer u een nieuwe accu koopt bij e-accu.nl dan geven we u altijd garantie, tot één jaar na de aanschafdatum. Voor gereviseerde accu’s geven we zelfs twee jaar garantie op de nieuw geplaatste energiecellen.

Verkopen jullie ook laders voor mijn e-bike battery?
Ja, wij verkopen ook laders voor uw accu!

Voor de aanschaf van een nieuwe lader voor uw e-bike battery neem contact op via het contactformulier.

Als de accu van uw elektrische fiets niet meer naar behoren functioneert, adviseren we altijd om eerst de lader te controleren, voordat u een nieuwe accu bij ons bestelt of de huidige accu naar ons opstuurt voor revisie. Wanneer de accu namelijk niet of niet goed meer oplaadt, kan dat aan veroudering van de e-bike battery liggen, maar het is ook mogelijk dat alleen de lader defect is. U kunt dat testen door uw accu eens aan een andere lader te hangen.

Wanneer u uw e-bike battery door ons laat reviseren, dan stuur u de volledige accu, inclusief lader en sleuteltje naar ons toe. Alvorens wij de behuizing van uw accu openen, schoonmaken en er nieuwe energiecellen in plaatsen, zullen wij altijd eerst een aantal controles doen. Eén van die controles is ook het testen van de meegestuurde lader.

De accu van mijn elektrische fiets laadt niet meer op, wat nu?
Het overkomt uiteindelijk iedereen met een elektrische fiets: na enkele jaren fietsplezier loopt de actieradius van de fiets terug en presteert de accu niet meer naar behoren.

In sommige gevallen laadt de accu van uw elektrische fiets zelfs helemaal niet op.

Het eerste dat u in dat geval te doen staat is de lader controleren. Het kan zijn dat de accu zelf kapot lijkt te zijn, maar het probleem uiteindelijk in de lader blijkt te zitten.

Weet u zeker dat de lader nog functioneert (doordat deze bijvoorbeeld de accu van een andere elektrische fiets nog wel oplaadt), dan is er inderdaad iets aan de hand met uw accu.

U staat dan voor de keuze om deze accu ofwel in zijn geheel te vervangen of deze te laten reviseren door het plaatsen van nieuwe energiecellen. Voor beide kunt u bij ons terecht: voor een nieuwe accu en voor revisie.

Na de nodige kilometers plezierig fietsen komt er een moment dat de accu van uw elektrische fiets  niet meer goed functioneert. Om de trapondersteuning dan weer optimaal te kunnen gebruiken kunt u uw huidige accu laten reviseren. Wij plaatsen dan in onze werkplaats nieuwe energiecellen in de bestaande behuizing van uw fietsaccu.

De accu van mijn fiets zit in het frame. Kan ik deze dan wel vervangen?
Wanneer de accu van uw e-bike niet achterop bij de bagagedrager zit, zoals bij de meeste fietsen, maar mooi is weggewerkt in het frame, hangt het ervan af wat het merk van uw e-bike is of de accu uitneembaar is.

Het voordeel van een e-bike accu in het frame is dat deze goed beschermd zit en het nauwelijks te zien is dat het om een elektrische fiets gaat. Als de accu echter niet uitneembaar is, is het nadeel dat de volledige fiets in de buurt van een oplaadpunt moet staan om de accu weer op peil te brengen.

Een tweede nadeel van een niet uitneembare accu, is dat deze niet te vervangen is door u zelf of door ons. Omdat deze accu’s digitaal gekoppeld zijn aan de elektronica, moet voor vervanging of revisie van de accu de fiets in zijn geheel naar een monteur die in het merk van uw e-bike gespecialiseerd is en die over de juiste software beschikt.

Wat is de levensduur van een fietsaccu?
Het overkomt uiteindelijk iedereen met een elektrische fiets: na enkele jaren fietsplezier loopt de actieradius van de fiets terug en presteert de accu niet meer naar behoren. Een e-bike accu gaat namelijk veel minder lang mee dan de elektrische fiets zelf. Eén fiets gebruikt dus meerdere accu’s.

Het gebeurt zelden dat een accu ineens helemaal niet meer functioneert. De kwaliteit van uw accu neemt over het algemeen maar heel geleidelijk af. Hoe snel die afname is, hangt af van een aantal factoren:

 • Hoe lang de accu al op de plank heeft gelegen voor u deze kreeg
 • Hoe u de accu bewaart
 • Hoeveel u fietst en dus hoe vaak u de accu oplaadt
 • Of u de accu tussentijds bijlaadt of helemaal leegrijdt
 • Het type accu dat u rijdt

Wanneer de accu van uw elektrische fiets niet meer naar behoren functioneert, staat u voor de keuze: de accu in zijn geheel vervangen en een nieuwe bestellen of revisie van de huidige accu door er nieuwe energiecellen in te laten plaatsen. Voor beide kunt u bij ons terecht: voor een nieuwe accu en voor een revisie, heeft u interesse neem dan contact met ons op.

E-Accu is gestopt met haar activiteiten. U kunt nog wel e-mailen naar info@eaccu.nl.